יום שני, 13 באפריל 2020

י. המקרה החריג: האדם לפני המערכת

בקיצור: כאשר המערכת דורסת את האדם [50]
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.

עקרון "המקרה החריג"

       עקרון "המקרה החריג" של רגב: כל מערכת, בין אם היא מערכת חוקים או תוכנית מחשב, תיתקל בהכרח באחד הימים במקרה חריג, כלומר, מקרה שהמערכת אינה מטפלת בו כהלכה, משום שבוניה לא חשבו מראש על צירוף מקרים כזה. בכל מערכת חייבת להיות פונקציה אנושית - אומבודסמן, בג"ץ או דלפק עזרה – מישהו שיכול לשמוע את הנפגע ולקבל החלטה בניגוד למערכת, החלטה שתמנע את דריסת האדם שנקלע למצב החריג. בניית מערכת ללא פונקציה כזאת, היא פשע.

       דוגמאות לצורך המחשת הרעיון הקודם:
- חשבון כספי השיקום של חייל צה"ל שנפצע קשה בראשו והפך לנכה, עוקל על-ידי צה"ל מפני שהחייל לא ביצע את נוהל החזרת הציוד, לאחר שנפצע ואיבד את הכרתו.
- ילדה בת חמש עברה תהליך נורא של חקירה האם אמא שלה עושה לה דברים רעים, ונכנסה למצב של הסתגרות מכל העולם - משום שהיתה ילדה אחרת באותו גן ובאותו שם, שהיתה נתונה לפגיעות במשפחה.
- פקידה ראשית במשרד התחבורה סירבה להחליף תמונה ברשיון-הנהיגה של איש מבוגר שהתמונה ברשיונו היתה שלו כשהיה נער צעיר. היא הסתכלה בתמונה, באדם, ראתה שאין דמיון רב בין השניים וסירבה להחליף את התמונה. (הוצג במצלמה נסתרת בטלוויזיה)
- שוטר נתן רפורט לאדם שעצר את מכוניתו ויצא ממנה כדי לטפל בפצועי תאונה, משום שהחנה את מכוניתו בשולי הכביש הראשי, במקום אסור לחנייה. השוטר עשה זאת במקום לעזור לפצועים ולכוון את התנועה שהופרעה.
- השופט שדן בעניין, לא מצא סעיף בחוק שיאפשר לו להימנע מהרשעתו של האיש הטוב הזה.
       אלה כמה דוגמאות למקרים חריגים, שמי שקבע את החוק לא התכוון שהחוק יבוצע במקרים כאלה.

יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
  האם אני צודק? אל תסכימו אתי. אתם יכולים לכתוב תגובה לשלוח אותה אלי, אל הדוא"ל שלי, המופיע בהמשך. אל תשכחו לכתוב את שימכם בתחילת התגובה, או בסופה. כמו כן, בהמשך הפוסט הזה יש כפתור תגובות (או Comments). אתם יכולים לעשות עליו קליק ולכתוב שם את התגובה שלכם.
   אם ברצונכם לקבל בדוא"ל הודעה על כל פוסט חדש – שילחו אלי מסר בדוא"ל, עם הכותרת "שלח לי את ההודעות על כל פרסום בבלוג שלך", לכתובת:


תגיות: המקרה החריג, משפטים ושופטים, שוטרים, לפעמים זה כל כך נכון, ציטטות, תובנות, חשיבה, חשיבה פרינציפיונית,  חשיבה באלטרנטיבות, עליונות המשפט, פתגם, ילדים, מחשבות והגיגים, עוול,

פורסם בבלוג שלי ב"תפוז" ב-2.4.2006


תגובה 1: