יום שישי, 10 באפריל 2020

ח. סדר/סגר הפסח תש"פ

בקיצור: איך קיימנו את הסגר, ב"זום" [47]
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.

       שלשום, ערב פסח תש"פ 2020, קיימנו את הסדר המשפחתי בהרכב מלא, 18 בני המשפחה המורחבת. כמובן, לא התכנסנו סביב שולחן אחד, כפי שנהגנו בכל השנים. את הסדר קיימנו ב"זום", בשבעה מקומות שונים, שבעה חלונות במסך, בארבע ערים שונות. מבחינת קריאת ההגדה, הכל עבד כהלכה. בעיה קטנה היתה עם הקטעים המשפחתיים, כולל השירים המצחיקים שאנו שרים בסדר שלנו, ושאינם בהגדה הרגילה. שלחתי לכולם את הטקסטים, בדוא"ל, וביקשתי מכולם להדפיס אותם לצורך הסדר, אבל לא כולם שמו לב, ואז הבת שלנו חמוטל, שלחה לכולם כל קטע בווטסאפ, ברגע המתאים. בעיה קשה יותר היתה בשירה בצוותא. תוכנת ה"זום" גורמת לדיליי, עיכוב של כשתי שניות, מהרגע שבו אנשים שרים, ועד שיתר המשתתפים שומעים אותם. זה גורם לדיסהרמוניה נוראה. לכן התקנו שכל שיר, הושר ע"י קבוצה אחת, שנמצאת בחדר אחד, וכל היתר רק יענו לה. פיתרון אפשרי זה להקליט את השירים מראש, ולהשמיע אותם ברגע הנכון. אבל שירה בציבור של אנשים בכמה חלונות – זה לא הולך.
       בעיה נוספת התעוררה כאשר כמה מהמשתתפים השתמשו בהגדה של פסח של "ידיעות אחרונות", שחולקה עם העיתון בבוקר של הסדר, וזו נסתיימה, אללי, ב"חסל סידור פסח", לפני "חד גדיא", ו"אחד מי יודע" וכל השירים החביבים שבסיום ההגדה, שנועדו לשעשע את הילדים, כדי שישבו כל הערב ליד השולחן, בצפיה לשירים הללו. לפרסם "הגדה של פסח" ועוד לכתוב עליה "הגדה עדכנית", זה גובל בפשע. ללמדכם שלא להאמין לכל מה שכתוב בעיתון.
       אחרי תחילת הסדר, כשהגענו לשלב ה"כרפס", אכלנו צנוניות וחסה, ואז נעצרנו, וכל ענף במשפחה, ישבו לאכול את המרק עם הקניידלאך. אנו נוהגים כך בכל שנה, כדי שלא ישבו כולם רעבים, עם קיבות הומיות, ויחכו בקוצר רוח לשלב ה"שולחן עורך". אנו נוהגים כך לפי "הגדת פסח של ארץ ישראל", ההגדה המקורית, שאבדה, אבל חלקים ממנה התגלו בגניזה הקהירית, וכך אנו יודעים מה היה נוסח הברכות המקורי, וגם שבתחילת הסדר יש לאכול משהו, ולא לשבת רעבים ומעוצבנים. צעיר המשתתפים בסדר היה נכדנו גדי, בן 11 חודש. הוא ישב בכסאו, מנסה להבין מה המהומה, ולפעמים הצטרף לשירה במחיאות כפים. בחלון במסך הוא נראה זעיר, קצת יותר מנקודה, אבל נקודה חשובה.
        בשעה 20:30, כשהיינו בעיצומו של הסדר שלנו, יצאתי לרגע למרפסת, לראות האם יש מי ששר "מה נשתנה" מהמרפסת, כפי שפורסם. מבין 36 המרפסות שרואים מהמרפסת שלנו, רק במרפסת אחת היתה משפחה אחת, שקיימה את הסדר שלה במרפסת, והם שרו את "מה נשתנה" בקול רם. מהבניין שלנו לא נשמע אף קול.
       למזלנו, אחד מבני המשפחה יש לו "זום" מלא, ולכן לא היינו צריכים להתחיל פגישה חדשה מפעם לפעם, כפי שנהגנו בפגישה וירטואלית קודמת. בנושא האוכל, היה קצת קושי, כשכל המשתתפים במקומות האחרים, לא יכלו ליהנות מהמטעמים שמכינה תמיד הכלה שלנו מרים, בסיוע כל יתר בני המשפחה. כל קטע של המשפחה היו צריכים לדאוג לעצמם. אנחנו כן נהנינו מהמטעמים של מרים, שכן היא שלחה לנו כמעט הכל, וחסכה לאישה שאיתי לטרוח על ההכנות.
       בסיכום, למרות הקורונה, קיימנו את סדר הפסח, וכל המשפחה, לא רק הגרעינית, השתתפה בו. אף אחד לא ישב בודד בחדרו.

יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-


תגובות אחרונות

האם מותר להשתמש ב"זום" בסדר הפסח?
בז'ה
הרבנים יצאו נגד, ושיקרו

קורונה – סדום ודממה (המשך)
קסטינו
לא נשלחו לבידוד עולים מארה"ב

פוסטים חדשים אחרונים

9.4.2020

בקיצור: לאישה שאתי, הלוא היא חיה [45]
תגיות: אהבה, אהבתנו, חיה רגב, יום הולדת, ברכות, ברכות ליום הולדת

8.4.2020

בקיצור: שתי ילדות קטנות מביעות דיעה [43]
תגיות: צברינו חמודים ועוקצניים, הגדה של פסח, פסח, ילדים, נכדים, הומור,

7.4.2020

בקיצור: בשביל מי שנשאר לו עוד כוח לצחוק [41]
תגיות: בדיחות, ביבי, פסח, הומור,


  האם אני צודק? אל תסכימו אתי. אתם יכולים לכתוב תגובה לשלוח אותה אלי, אל הדוא"ל שלי, המופיע בהמשך. אל תשכחו לכתוב את שימכם בתחילת התגובה, או בסופה. כמו כן, בהמשך הפוסט הזה יש כפתור תגובות (או Comments). אתם יכולים לעשות עליו קליק ולכתוב שם את התגובה שלכם.
   אם ברצונכם לקבל בדוא"ל הודעה על כל פוסט חדש – שילחו אלי מסר בדוא"ל, עם הכותרת "שלח לי את ההודעות על כל פרסום בבלוג שלך", לכתובת:


תגיותפסח, סדר הפסח, זום, קורונה, שירה בציבור, מזון, ידיעות אחרונות,

********************************************************************

2 תגובות:

  1. מסתבר שבהגדה של ידיעות אחרונות כן היו החד-גדיא ו 10 מי יודע, אבל משום מה שמו אותם לפני שולחן עורך ואנחנו חיפשנו אותם בסוף...
    לא נורא, זה הוסיף לחלק הזה אתגר זיכרון ואיכשהו הצלחנו לשיר בכל זאת

    השבמחק
  2. רמדאן כּרים
    רק יסתיים הפסח, ואנו ברמדאן, חודש הצום המוסלמי, שבו נהוג לשבור את הצום בסעודה גדולה ורבת-משתתפים (אפטאר), ולבקר עמוסי מזון ומתנות קרובי משפחה. אני מניח, שהוראות משרד הבריאות בקשר לקורונה לא יכובדו, והמשטרה תגלה, כהרגלה, אזלת-יד באכיפתן במגזר הערבי. ובנוסף, אני בטוח, שמבין הגזענים האנטישמיים מתוכנו, שהשמיצו בששון את החרדים, לא יהיה פוצה פה ומצפצף.
    אביתר

    השבמחק